راهنمای انتخاب و خرید دستگاه سورتر (سورتینگ)
شاید شما هم از جمله افرادی باشید که محصولی کشاورزی یا صنعتی را تولید میکنید و به دنبال راهی برای تفکیک محصول خود یا به اصطلاح، سورتینگ آن هستید. یا اینکه محصول خاصی را به بازار داخلی یا خارجی عرضه میکنید و مشتریان شما توجه زیادی به یکدست بودن و سورت شده بودن آن دارند. یا اینکه ممکن است بخواهید محصولی را همزمان سورت کرده و از سلامت آن هم مطمئن شوید. اگر جزو یکی از این افراد هستید، دستگاه سورتر دقیقا چیزی است که به دنبال آن میگردید.
سوال اینجاست که با وجود روشها و دستگاههای متنوعی که برای سورتینگ وجود دارد، کدام نوع سورتر برای کار شما مناسب است؟ و چطور میتوانید بر اساس محصول و نیاز خودتان، بهترین سورتر را انتخاب کنید؟ این مطلب به شما کمک میکند تا اطلاعات کافی برای انتخاب دستگاه سورتینگ مورد نظرتان را به دست آورده و با خیال راحت برای خرید دستگاه سورتر اقدام کنید.
در این مطلب میخوانید:
چرا انتخاب دستگاه سورتینگ مهم است؟
گام اول: انتخاب نوع دستگاه سورتر
گام دوم: نحوه انتخاب سایز دستگاه سورتر
چرا انتخاب دستگاه سورتینگ مهم است؟
انواع مختلفی از دستگاه سورتینگ در بازار وجود دارد که هر کدام برای موارد خاصی مناسب است. بسیار پیش میآید که تولیدکنندهای یک یا چند دستگاه سورتر خریداری میکند اما چون پیش از خرید اطلاعات کافی در مورد آن در اختیارش گذاشته نشده، بعدا متوجه میشود که این دستگاه چندان برای کارش مناسب نیست و عملا دستگاه بلا استفاده میماند در حالی که هزینه زیادی نیز برای آن پرداخته شده است.
به همین دلیل در این مطلب قصد این را داریم تا اطلاعات مفیدی از انواع دستگاه سورتر در اختیار افرادی که قصد خرید یکی از انواع آن را دارند بگذاریم تا مشتریان بتوانند بهترین انتخاب را داشته باشند.
انواع محصولات قابل سورت
دستههای بسیار متنوعی از محصولات و مواد مختلف سورت میشوند. از انواع دانههای کشاورزی مثل پسته، بادام و کشمش گرفته تا سنگهای معدنی و زباله و پیچ و مهره، همگی قابل سورت شدن هستند. باید گفت هر جا که یکدست بودن محصول اهمیت داشته باشد، استفاده از سورتر غیرقابل چشمپوشی است.
استفاده از یک راهکار سورتینگ مناسب، میتواند محصول یا مادهای که تا پیش از این صرفه اقتصادی برای فروش نداشته است را به محصولی قابل عرضه تبدیل کند. به همین دلیل میتوان دستگاه سورتر را یکی از مهمترین موارد در افزایش ارزش افزوده محصولات دانست.
گام اول: انتخاب نوع دستگاه سورتر بر اساس نوع محصول
اولین قدم در انتخاب دستگاه سورتر مناسب، در نظر گرفتن محصولی است که قرار است آن را تفکیک کنید. برای هر دسته محصول، دستگاه سورتینگ متفاوتی پیشنهاد میشود که هر مورد را بررسی میکنیم:
دستگاه سورتینگ ابعادی و وزنی محصولات کشاورزی
سورت برخی محصولات تا حد زیادی بر اساس اندازه انجام میشود و رنگ و ظاهر محصول در اولویت بعدی قرار دارد. برای مثال محصولات کشاورزی بزرگ مثل سیب، پرتقال، خیار، و انواع میوههای دیگر به این روش انجام میشود. یکدست بودن میوه و سبزیجات از نظر اندازه برای مشتریان اهمیت زیادی داشته و باعث میشود تا محصول مرغوبتر به نظر برسد. برای سورت ابعادی این محصولات از دستگاه سورتر مکانیکی استفاده میشود. نحوه کار این دستگاه سورتینگ به این صورت است که محصولات وارد آن شده و هر کدام از شیاری که با آن هماندازه باشد عبور کرده و به سبد مورد نظر ریخته میشود. به این صورت محصول به چند رده ابعادی مختلف تقسیمبندی میشود. معمولا اندازههای بزرگتر قیمت بالاتری دارند. سورتینگ این گونه محصولات بر اساس وزن نیز انجام میشود که فرایندی تقریبا مشابه دارد.
مشکل سورتر مکانیکی این است که از آنجا که جداسازی تنها بر اساس اندازه است، محصولات معیوب و ضایعات همچنان در خروجی باقی میمانند و نیروی انسانی باید خروجی دستگاه را مجددا بررسی کرده و موارد نامرغوب را جدا کند. این کار علاوه بر اینکه هزینه نیروی انسانی را اضافه میکند، باعث کند شدن فرایند نیز میشود. برای حل این مشکل سورتینگ این نوع محصولات اخیرا با سورتر هوشمند انجام میشود.
نتیجهگیری: برای محصولاتی مثل میوههای بزرگ به طور معمول از سورتر مکانیکی استفاده میشود. هرچند استفاده از سورتر هوشمند میتواند باعث افزایش صرفه اقتصادی شده و کار را نیز سریعتر کند.
دستگاه سورتینگ دانههای کشاورزی تکرنگ
دانههایی مثل برنج و گندم که رنگ یکنواختی دارند در این دسته قرار میگیرند. این دسته شامل چیزهایی میشود که ظاهر تکرنگ و سادهای دارند. برای جداسازی و تفکیک این محصولات کافی است طیف رنگ محصولات بد را بشناسید. به این ترتیب میتوانید با استفاده از یک دستگاه کالرسورتر، طیف رنگی مد نظر را از باقی محصول جدا کنید.
دستگاه کالرسورتر با استفاده از دوربین، از محصول ورودی تصویربرداری کرده و این تصویر را به کاربر نمایش میدهد. کاربر دستگاه باید از تصویر دستگاه دانههای نامرغوب را انتخاب کند. پس از آن دستگاه به محض دیدن رنگی مشابه رنگ انتخاب شده، بلافاصله آن را از محصول خارج میکند.
این دستگاه برای طیف وسیعی از محصولات کشاورزی قابل استفاده است. هرچند که سورتر پسته مشکلات و محدودیتهای خود را نیز دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
بعضی محصولات قابل استفاده:
- برنج
- گندم
- جو
- تخمه
- قهوه
- سیاهدانه
- خاکشیر
- عدس
- نخود
- لوبیا
- ...
جمعبندی: اگر صرفا رنگ محصول اهمیت دارد از کالر سورتر استفاده کنید ولی اگر ابعاد، شکسته بودن یا شکلهای غیرعادی و نامناسب محصول هم برایتان اهمیت دارد، از سورتر هوشمند استفاده کنید.
دستگاه سورتینگ دانهها و خشکبار با ظاهر پیچیده
با وجود اینکه سورتینگ بر اساس رنگ، روشی ساده و کارآمد است، اما باید دقت داشت که برای هر محصولی قابل استفاده نیست. مشکل زمانی به وجود میآید که با محصولی مثل پسته خشک روبرو باشیم. پسته خشک ظاهری پیچیده و چندرنگ دارد و نمیتوان طیف رنگی مشخصی را به عنوان ضایعات تعیین کرد.
برای مثال پسته در بسته، ضایعات است اما اگر رنگ آن را برای دستگاه کالر سورتر انتخاب کنید، پستههای خندان نیز از محصول جدا خواهند شد. یا اگر پستهای که پوست رنگی به آن چسبیده (گو) را انتخاب کنید، رنگ قرمز مغز پسته خندان نیز انتخاب شده و جدا خواهد شد. علاوه بر این، ضایعات پسته شامل دانههای بدشکل (کجو) و انواع دیگری نیز میباشد که به هیچ وجه از روی رنگ قابل شناسایی نیستند.
اگر قصد سورت کردن چنین محصولاتی را دارد، بدون شک تنها دستگاهی که برای شما قابل استفاده است، دستگاه سورتر هوشمند است. این دستگاه با استفاده از دوربین و هوش مصنوعی، انواع مختلف محصولات را بدون نیاز به دخالت کاربر، تشخیص داده و تفکیک میکند. در تشخیص محصولات به صورت هوشمند، همزمان رنگ، شکل، اندازه و تمام مشخصات ظاهری دانه به صورت خودکار بررسی میشود.
بعضی محصولات قابل استفاده:
- پسته خشک
- مغز پسته
- بادام
- گردو
نتیجهگیری: تنها دستگاه قابل استفاده در این حالت، سورتر هوشمند میباشد.
دستگاه سورتینگ برای سنگهای معدنی
ذخیره سنگهای معدنی با ارزش در دنیا در حال کاهش است و معادن جدید از کیفیت کمتری نسبت به قبل برخوردار هستند. به دلیل کاهش خلوص سنگها، برای مثال برای استخراج مس از معادن، نسبت به ۲۰ سال گذشته، ۶۰ درصد ضایعات بیشتری تولید میشود. میزان برق، سوخت و آبی که مصرف میشود نیز به همین نسبت بیشتر شده است.
این موضوع صرفه اقتصادی استخراج سنگهای معدنی را با چالش روبرو کرده است. یک راه حل مناسب برای این مسئله، سورتینگ مواد معدنی است. در صورتی که سنگهای معدن پیش از فراوری سورت شده و ضایعات کم ارزش از مواد با ارزش جداسازی شوند، میزان صرفه اقتصادی معدن به مراتب افزایش خواهد یافت و علاوه بر آن برای محیط زیست نیز بسیار سودمند خواهد بود.
دستگاه سورتر مناسب برای جداسازی سنگهای معدنی انواع مختلفی دارد. یکی از کارآمدترین روشهای سورتینگ سنگ معدن، روش رزونانس مغناطیسی است. در این روش بر خلاف برخی روشهای دیگر که تنها سطح سنگ را بررسی میکنند، میتواند تا اعماق قطعات بزرگ سنگ به وزن یک تن را بررسی کرده و در صورتی که مقادیر مناسبی از ماده مورد نظر در آن موجود باشد، آن قطعه سنگ را به کوره ذوب فرستاده و در غیر این صورت، از فرایند خارج میکند. این روش صرفه جویی بسیار زیادی را به همراه دارد. سورتینگ با رزونانس مغناطیسی برای سنگهای آهن، مس، طلا و آرسنیک مناسب است. سورتینگ مغناطیسی شباهت زیادی به دستگاه MRI پزشکی دارد.
روش سورتینگ دیگری که به طور گسترده در حال استفاده است، سورتیگ با اشعه ایکس XRT یا x-ray transmission است. اشعه X توانایی نفوذ به سنگها تا ابعاد ۱۰ سانتیمتر را دارد و بنابراین برای قطعاتی تا این سایز مناسب است. هرچه سایز سنگ ورودی کوچکتر باشد، درصد بیشتری از مواد با ارزش سورت شده و قابل استفاده خواهد بود. معمولا این روش برای سنگهای گرانقیمت مثل طلا استفاده میشود. برای مثال با استفاده از روش اشعه X در یک معدن طلا با میزان خلوص ۰.۸ گرم در تن، به خلوص ۴ گرم در تن و بازدهی ۹۰ درصد میتوان رسید.
ابعاد قطعات ورودی در این حالت معمولا بین ۱۵ تا ۴۰ میلیمتر است اما در حالتهای خاص سنگها به ابعاد بسیار کوچکتر نیز شکسته میشوند. هرچه ابعاد سنگها کوچکتر باشد، مقدار تناژ قابل سورت در ساعت کاهش مییابد. مثلا برای یک معدن طلا تناژ میتواند حدود ۵۰ تن در ساعت برای سایز ۳۰-۶۰ میلیمتر یا ۲۰۰ تن در ساعت برای سایز ۷۰-۱۵۰ میلیمتر باشد. از طرفی سایز کوچکتر سنگ باعث میشود تا میزان کمتری ماده با ارزش همراه با ضایعات دفع شود. برای مثال در یکی از معادن طلای آفریقای جنوبی، با استفاده از دستگاه سورتر در سال اول حدود ۱۰ هزار اونس طلا به ارزش ۱.۶ میلیون دلار به چرخه بازگشت که پیش از آن دفع میشد.
روشهای سورتینگ فوق، تا عمق خاصی از سنگ را بررسی میکنند. این روشها میتوانند با سورتینگهای سطحی مثل XRF یا X-ray fluorescence، سورتینگ با دوربین یا لیزر نیز ترکیب شده و بازدهی کار را بالاتر ببرد. این کار به خصوص برای تشخیص اکسید مس و انواع کریستالها مفید است. در نهایت قطعات نامناسب با استفاده از جت آب یا باد از مواد اصلی خارج میشوند.
به طور کلی روشهای سورتینگ سنگهای معدنی را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
- دوبین نوری (الماس، زمرد، کروم، طلا، نیکل، پلاتینیوم)
- طیفسنجی NIR
- XRT (الماس، آهن، ولفرامیت، ذغال سنگ)
- XRF (الماس، نیکل، مس، زینک، طلا، منگنز)
- سنسورهای القایی (سولفید)
- سنسورهای رادیویی (اورانیوم)
- رزونانس مغناطیسی (آهن، مس، طلا، آرسنیک)
جمعبندی: برای سورتینگ سنگهای گرانبها مثل طلا از سورتر اشعه X و برای سنگهای معمولی یا اگر حجم استخراج بسیار زیاد است از سورتر رزونانس مغناطیسی استفاده کنید.
دستگاه سورتینگ برای زباله و بازیافت
زباله و ضایعات به طور معمول مقادیر زیادی مواد قابل استفاده اما مخلوط شده فلزات، پلاستیک، کاغذ و غیره را به همراه دارد. این مواد پس از جمعآوری به یک دستگاه سورتر وارد شده و اجزای خاصی از آن جداسازی میشوند. سپس مواد جداشده به کارخانههای بازیافت آن ماده برده میشوند و به این صورت به چرخه استفاده باز میگردند. بدون دستگاه سورتر، جداسازی این مواد به کمک دست انجام میشود که کاری بسیار سخت و در عین حال کند است. در حالی که یک دستگاه سورتر مواد بازیافتی را بین ۸ تا ۳۰ تن در ساعت سورت میکند.
سورتینگ ضایعات میتواند برای زبالههای خشک شهری باشد اما بیشترین کاربرد دستگاه سورتر بازیافت، برای جداسازی ضایعات خاصی است که مثلا در صنایع خاصی تولید شدهاند. یک نمونه از این حالت جداسازی فلزات و پلاستیک از یکدیگر است. ترکیب پلاستیک و فلز در ضایعات بسیار معمول است. مثلا یک اسباببازی پلاستیکی که پیچهای فلزی دارد، یا سیم با روکش فلزی. برای جداسازی فلزات غیر آهنی از سورتر Eddy current استفاده میشود.
نمونه دیگر جداسازی انواع تولیدات پلاستیکی مانند PVC، PET، پلیاستیرن و غیره از یکدیگر است. سورتیگ مواد پلاستیکی در بعضی موارد بر اساس رنگ نیز انجام میشود. مثلا برخی سورترها پلاستیکهای مشکی را به کمک NIR جداسازی میکنند. جداسازی فلزات آهنی و غیرآهنی نیز به کمک روشهای مغناطیسی و Eddy Current امکانپذیر است.
برای جداسازی اجزای ضایعات، ابتدا آنها را در ابعاد کوچک (مثلا ۱۰ تا ۴۰ میلیمتر) خرد کرده و سپس وارد دستگاه سورتر میکنند. این نوع سورترها نیز معمولا سورتینگ را به کمک جریان هوای فشرده انجام میدهند.
جداسازی ضایعات شفاف مثل شیشه یا پلاستیکهای بیرنگ با سورتر رنگ یا NIR مشکل است. بنابراین یکی از کاربردهای خاص دستگاه سورتر هوشمند، برای سورت این مواد میباشد. سورتر هوشمند بر اساس ظاهر قطعه که در تصویر دیده میشود جداسازی را انجام داده و به رنگ یا بازتاب پرتوی نقطهای وابسته نیست.
نتیجهگیری: برای سورت مواد فلزی از سورتر مغناطیسی (برای فلزات غیرآهنی از Eddy current ) استفاده میشود. برای جداسازی پلاستیک، کاغذ و مواد دیگر از سورتر رنگ یا NIR استفاده میشود. برای سورت مواد شفاف میتوان از سورتر هوشمند بهره گرفت.
گام دوم: نحوه انتخاب سایز دستگاه سورتر
پس از اینکه نوع دستگاه مناسب خود را پیدا کردید، نوبت به تعیین سایز دستگاه میرسد. با تعیین موارد زیر میتوانید سایز سورتینگ مناسب خود را نیز پیدا کنید.
تعیین نوع استفاده
اولین سوالی که باید از خودتان بپرسید این است که آیا دستگاه سورتر را صرفا برای مجموعه تولیدی خودتان استفاده خواهید کرد یا اینکه به فکر ارائه خدمات سورتینگ به همکاران یا تولیدکنندگان دیگر نیز هستید؟ برای مثال ممکن است شما بخواهید یک سورتر مغز پسته خریداری کنید و در عین حال در منطقه شما تعدادی تولیدکننده پسته دیگر نیز وجود داشته باشند که هر کدام باغ کوچکی داشته و برای هر کدام به صرفه نیست که دستگاه سورتر جداگانهای داشته باشند. بنابراین یک ایده خوب این است که شما پسته باغداران منطقه را نیز سورت کنید. این هم برای شما و هم برای آنها به صرفه است.
پس ابتدا باید تصمیم بگیرید که قرار است دستگاه برای کدام حالت استفاده شود؟
میزان تناژ محصول در سال
پس از اینکه مشخص کردید دستگاه برای چه کسانی استفاده خواهد شد، یک تخمین اولیه از کل تناژ محصول سالیانهای که نیاز به سورتینگ دارد بزنید. برای مثال فرض کنید در منطقه شما ۱۰ تولیدکننده پسته وجود دارد و هر کدام ۵۰ تن پسته در سال تولید میکند. بنابراین تناژ سالیانه کل ۵۰۰ تن خواهد بود.
مدت زمان مناسب برای سورتینگ
پس از مشخص کردن تناژ کل سالیانه، مشخص کنید که برای شما مطلوب است که تمام محصول در چه بازه زمانی سورت شود. این موضوع کاملا به بازار محصول شما و زمان مناسب برای عرضه آن دارد. مثلا برای یک محصول کشاورزی که در فصل خاصی از سال کشت میشود، ممکن است نیاز باشد تمام محصول در طول ۲ ماه سورت شود در حالی که یک معدن در تمام طول سال کار کند و سنگها باید همواره سورت شود. پس برای این معدن مدت زمان را کل یک سال در نظر بگیرید.
تناژ روزانه دستگاه
با تعیین دو مورد پیش، حالا میتوانید تخمینی از میزان تناژ روزانه مورد نیاز دستگاه تان داشته باشید. برای این کار تناژ سالیانه کل را به طول بازه زمانی تقسیم کنید. مثلا اگر ۵۰۰ تن محصول در سال داشته باشید و بخواهید این محصول در ۱۰۰ روز سورت شود، تناژ روزانه شما ۵ تن خوهد بود.
هر کدام از انواع دستگاه سورتر که در مراحل قبل تعیین کردید ظرفیت سورتینگ مشخصی دارد. برای مثال ظرفیت هر شوت (واحد سورتینگ) اکثر کالرسورترهای چینی برای محصولات کشاورزی در حدود ۱۵۰ کیلوگرم در ساعت یا ۱۲۰۰ کیلوگرم به ازای یک روز کاری ۸ ساعته است. یا مثلا یک واحد دستگاه سورتینگ سنگ معدن طلا، ۵۰ تن در ساعت یا ۴۰۰ تن سنگ معدن را در یک روز کاری ۸ ساعته سورت میکند.
با دانستن تناژ روزانه که کمی قبل محاسبه کردید و نوع و ظرفیت دستگاه سورتینگ انتخاب شده، تعداد واحد سورتینگ مورد نیازتان مشخص میشود. فرض کنید میخواهید محصول پسته خود را سورت کنید و تناژ روزانه خود را ۵ تن در روز به دست آوردهاید. همچنین با فرض اینکه بخواهید پسته خشک را سورت کنید نیاز به دستگاه سورتینگ هوشمند خواهید داشت که هر شوت (واحد سورتینگ) آن ظرفیت سورت ۳۰۰-۴۰۰ کیلوگرم در ساعت یا حدود ۲-۳ تن در یک روز کاری ۸ ساعته را دارد. به این ترتیب شما نیاز به یک دستگاه سورتر پسته هوشمند دو شوت خواهید داشت.
گام سوم: انواع دستگاه سورتینگ آیسورتر
تا اینجا نوع و سایز دستگاه سورتینگ مورد نیاز خود را مشخص کردید. اما با توجه به اینکه دو دستگاه هوشمند و کالر سورتر مشتریان زیادی در کشور دارند، لازم است توضیحات بیشتری در مورد انواع دستگاههای سورتینگ قابل ارائه توسط برند آیسورتر داده شود تا تصمیم بهتر و دقیقتری در انتخاب دستگاه گرفته شود.
با توجه به گستردگی نیازهای موجود در بازار و به خصوص در بازار محصولات کشاورزی، آیسورتر انواع متنوعی از دستگاههای سورتر را برای مشتریان مختلف معرفی کرده است. این تنوع هم در نوع دستگاه و هم در سایز دستگاه وجود دارد.
حالت پایه دستگاه آی سورتر
در حالت پایه دستگاه سورتینگ، مشتری میتواند یکی از دو نوع دستگاه کالر سورتر یا سورتر هوشمند را انتخاب کند. همان طور که بالاتر نیز گفته شد کالر سورتر برای سورت محصولات تک رنگ مناسب است در حالی که سورتر هوشمند میتواند محصولات با شکل هندسی پیچیده و محصولات چند رنگ را نیز شناسایی و سورت کند. کالر سورتر دستگاه سادهتری بوده و قیمت کمتری نیز دارد. هر دو نوع دستگاه ذکر شده توسط آیسورتر قابل ارائه است.
حالت پیشرفته دستگاه آی سورتر
در صورتی که مشتری بخواهد انواع متنوعتری از محصولات را سورت کند یا حساسیت بیشتری در سورتینگ محصول داشته باشد، امکان خرید حالت پیشرفته نیز وجود دارد. در حالت پیشرفته، امکان به کارگیری همزمان ۲ یا ۳ مورد از موارد زیر در یک دستگاه وجود دارد:
- کالر سورتر
- سورتر هوشمند
- سورتر آفلاتوکسین
آفلاتوکسین یک ماده سمی است که میتواند در برخی مواد غذایی به وجود بیاید. استفاده از چنین ماده غذایی برای سلامتی خطرناک است. آفلاتوکسین به طور خاص در محصول پسته به وجود میآید. به همین دلیل بسیاری از تولیدکنندگان محصولات غذایی و کشاورزی مایلاند که محصولات خود را از جهت داشتن آفلاتوکسین سورت کنند.
علاوه بر این، سورتینگ آفلاتوکسین در قیمت و قدرت رقابت محصول در بازار جهانی نیز تاثیر زیادی دارد زیرا برخی خریداران خارجی تمایلی به خرید محصولی که سورت آفلاتوکسین نشده باشد ندارند.
مشکلی که وجود دارد این است که دستگاههای سورتینگ آفلاتوکسین قیمت بالایی دارند و خدماتدهندگان این دستگاهها نیز هزینه بالایی برای سورت آفلاتوکسین دریافت میکنند. بنابراین استفاده از این دستگاهها برای تولیدکنندگان به صرفه نیست.
خبر خوب این است که یکی از قابلیتهای حالت پیشرفته دستگاه آیسورتر، امکان سورتینگ آفلاتوکسین است که با استفاده از سنسورهای پیشرفته و در همان دستگاه وجود دارد. هزینه اضافه کردن هر کدام از این قابلیتها در حالت پیشرفته به دستگاه آیسورتر، به مراتب کمتر از خرید دستگاه جداگانه برای هر کدام است.
گام چهارم: نکات پس از خرید دستگاه سورتر
در قسمت قبل با انواع دستگاه سورتینگ آشنا شدید. در این قسمت قصد داریم محدودیتهایی را مطرح کنیم که پس از خرید هر نوع دستگاه سورتر و برای کار با آن وجود خواهد داشت.
محدودیتهای کالرسورتر
کالر سورتر یکی از سادهترین انواع دستگاه سورتینگ است که برای محصولات تکرنگ مورد استفاده قرار میگیرد و در بخشهای قبل در مورد آن صحبت کردیم. سوال اینجاست که پس از خرید دستگاه کالر سورتر با چه محدودیت هایی روبرو خواهیم بود.
سختی انجام تنظیمات
پیش از هر بار کار با کالرسورتر نیاز است که آن را متناسب با محصولتان تنظیم کنید. تنظیم کردن کالر سورتر کاری تخصصی و زمانبر بوده و نیاز به آموزش دارد در حالی که کار با دستگاه سورتر هوشمند بسیار ساده بوده و نیاز به هیچ گونه دانشی ندارد.
عدم امکان بهبود دقت دستگاه
در صورتی که محصولتان ظاهر خاص و کمی متفاوت نسبت به قبل داشته باشد، دستگاه سورتر هوشمند این امکان را دارد که با وارد کردن محصول جدید، دقت تشخیص دستگاه را افزایش دهید. این دقت میتواند در طول زمان و با بهبود دستگاه روز به روز بهتر شود در صورتی که دستگاه کالر سورتر چنین ویژگی را ندارد و ممکن است هر بار دقت آن کمتر یا بیشتر از دفعه قبل باشد.
وابسته بودن به فرد
همان طور که گفته شد کالر سورتر برای راهاندازی نیاز به افراد آموزش دیده دارد و توانایی آن فرد در تنظیم دستگاه، کاملا بر خروجی محصول اثر میگذارد در صورتی که دقت و کیفیت عملکرد دستگاه هوشمند سورتینگ هیچ ارتباطی با توانایی کاربر ندارد.
نیاز به تنظیم کردن تمام انواع ورودی بد
در هر محصول انواع مختلفی ورودی ممکن است وجود داشته باشد. مثلا در محصول پسته ممکن است پسته خندان، پسته گو، پسته دربسته، چوب، سنگ و غیره باشد. در تنظیم دستگاه کالر سورتر باید تمامی این موارد در دستگاه تعریف شود. مثلا اگر در تنظیم دستگاه چوب به عنوان ضایعات تعریف شده باشد اما سنگ تعریف نشده باشد، دستگاه کالر سورتر نمیتواند سنگ را از محصول خارج کند و وارد خروجی خواهد شد.
تنظیم مجدد برای هر دفعه
ظاهر محصولات در هر بار سورتینگ ممکن است تفاوت داشته باشد. مثلا فرض کنید که یک بار یک محصول پسته سورت شود و چند روز بعد محصول پستهای که کمی رسیدهتر باشد سورت شود. در این صورت برای هر دفعه باید دستگاه از ابتدا تنظیم شود در غیر این صورت خطای دستگاه کالر سورتر بالا خواهد رفت.
عدم امکان سورت محصولاتی مثل پسته
محصولاتی که ظاهر چند رنگ و شکلهای متفاوت دارند با کالر سورتر قابل جداسازی نیستند. همان طور که بالاتر توضیح داده شد کالر سورتر تفاوت بین پسته دربسته و پوست خشک پسته خندان یا تفاوت بین پوست قرمز رنگ پسته و قرمزی مغز پسته را تشخیص نمیدهد. به همین دلیل عملا کالر سورتر برای این گونه محصولات غیر قابل استفاده است.
عدم امکان تشخیص لپه و نیملپه حتی برای محصولات ساده
با اینکه کالر سورتر برای محصولات تکرنگ به صورت گستردهای استفاده میشود اما حتی برای این محصولات نیز نمیتواند محصول را بر اساس شکل ظاهری آن تفکیک کند. برای مثال برنج کامل و برنج شکسته با کالر سورتر قابل تشخیص نیست.
محدودیت دستگاه هوشمند
از طرفی دستگاه سورتر هوشمند نیز محدودیتهایی دارد که به آن اشاره میشود.
امکان سورت محصولاتی که از قبل تنظیم شده
محصولی که قرار است با دستگاه هوشمند سورت شود باید از قبل در دستگاه تعریف شده باشد و نمیتواند محصول جدید را سورت کند. البته همیشه امکان اضافه کردن محصول جدید به دستگاه هوشمند وجود دارد و محدودیتی از این بابت نخواهد داشت. با این وجود در صورتی که نیاز به سورت محصولات جدید نیز باشد، میتوان از دستگاه پیشرفته آیسورتر استفاده کرد که همزمان کارکرد دستگاه هوشمند و کالر سورتر را یکجا دارد.
قیمت بالاتر
طبیعتا به دلیل استفاده از تجهیزات و سنسورهای پیشرفتهتر، قیمت دستگاه هوشمند بیشتر از موارد مشابه است. با این وجود سودی که این دستگاه ایجاد میکند نسبت به قیمت آن کاملا صرفه اقتصادی دارد.