سورتینگ پسته و دلایل سورت پسته
دستگاه سورتینگ پسته سعی دارد با درجهبندی و دسته بندی مناسب محصول از آسیب به محمولههای صادراتی جلوگیری کند و صادراتی بدون مشکل را داشته باشیم. پسته محصول اول صادرات غیرنفتی ایران است و اهمیت صادرات طبق استاندارد جهانی اهمیت بالایی دارد.
اهمیت سورتینگ پسته
سورتینگ در تمام محصولات رعایت شده و برای درجهبندی و دستهبندی استفاده میشود. در سورتینگ محصولات کشاورزی بر اساس شکل، اندازه و سایر عوامل دستهبندی خواهند کرد. در نگاهی میتوان گفت سورتینگ آغازی برای بستهبندی محصولات است.
در کشورهای جهان اول، سورتینگ رواج بیشتری داشته و تمام محصولات دستهبندی و درجهبندی شده است. در این جوامع اهمیت موضوع به حدی بالا است که در کنار زمینهای کشاورزی کارگاههای سورتینگ برپا شده است که دستهبندی محصولات را به راحتی انجام میدهد. هرچند که استفاده از سورتر دانه برای محصولات مختلف رایج شده است اما در مورد پسته مسئله کمی متفاوت است. پسته با توجه به ظاهر پیچیده و چندرنگی که دارد و حتی شکل آن مورد به مورد کاملا فرق میکند، نیاز به فرایند و دستگاه پیچیده تری برای سورت شدن دارد. سورتینگ برای تمام محصولات انجامشده و در کنار دستهبندی یک راهکار برای بالا بردن ارزش محصول و ارزش افزوده نهادن بر محصول میشود زیرا با این عمل کالا شکلی لوکس تر به خود خواهد گرفت.
پسته و ضایعات آن
پسته بعد از نفت مهمترین بخش صادرات را به خود اختصاص داده است. ایران دومین کشور در زمینه تولید پسته در دنیا است و سالانه هزاران تن از این محصول صادر به سایر کشورها میشود. فرآوری پسته امری بسیار مهم است زیرا پسته دچار ضایعات زیادی است که باعث مشکلات برای صادرات این محصول میشود. برای اینکه این مشکلات را به صفر برساند در زمان فراوری محصول از سورتر استفاده میکنند. برای اینکه محصول صادرشده بتواند مجوز استاندارد بگیرد لازم است از دستگاه سورتینگ پسته استفاده شود.
دلایل سورتینگ پسته چیست؟
یکی از مشکلات پسته آلودگی آفلاتوکسین است که باعث کاهش تقاضا و از بین رفتن این محصول میشود. نتایج تحقیقات نشان داده است سورتینگ پسته تأثیر زیادی بر حفظ سلامت این محصول خواهد داشت. یکی از محصولات صادر شونده در ایران پسته میباشد که کشورهای زیادی خواهان این محصول هستند اما محصولات صادراتی ایران گاه دارای آلودگی بوده است زیرا توجه نشدن به سورتینگ پسته باعث شده پستههای لکهدار و مشکلدار در بین محصولات باکیفیت باقی مانده باشد و این مورد باعث آلودگی این محصولات شده است. در نتیجه این امر اهمیت توجه به سورت محصولات برای کاهش ضایعات را نشان میدهد. با توجه به این موضوع هم میتوان محصول سالم را به کشور مقصد تحویل داد در کنار آن میتوان ارزش افزوده بیشتری نسبت به محصولات فلهای در سبد صادرات ایجاد کرد.
عوامل قابلتوجه در سورتینگ پسته را بدانیم
- اندازه محصول
- تمیز و گو بودن پسته
- مشکلات ظاهری
- لکههای روی پوست پسته
- پوست زردرنگ
- ضایعات و اجسام متفرقه
- حذف مغز پسته
- محصولات مشکلدار
- پستههای آسیبدیده از حشرات
هر منطقه در ایران دارای کشت متنوع پسته است و با توجه به شرایط سایز محصولات متنوع است که باعث دستهبندی پسته به انواع پسته فندقی، بادامی، کله قوچی، اکبری و احمد آقایی میشود. برای سورتینگ دانه های محصولات مختلف پسته بایستی ماشین سورتر کالیبره شده و مورد استفاده قرار گیرد. در دستگاه سورتر هوشمند نیازی به انجام کالیبراسیون نبوده و این کار از قبل در طراحی دستگاه انجام شده است.
گو بودن زمانی کاربرد دارد که از پوست تازه بر روی پسته باقی مانده باشد و این امر باعث شکل بد برای صادرات و دستهبندی محصول خواهد شد. این باقی ماندن پوست تازه گاهی باعث آسیب به ظاهر مغز پسته خواهد شد.
پستههای که دارای مشکلات هستند برای صادرات مناسب نیستند و ممکن است مشکلاتی را برای محصولات مرغوب ایجاد کنند در سورتر پسته این محصولات جدا میشوند.
لکه و رنگ پوست پسته گاهی باعث تغییر رنگ روی پوست پسته میشود. در سورتینگ پسته هر مشکلی وجود داشته باشد در این مورد محصول را جدا خواهند کرد.
پوست پسته مرغوب رنگ کرمی دارد اگر رنگ پسته از این رنگ جدا باشد در سورت پسته این محصول جدا خواهد شد.
هر نوع برگ، پوست یا هر چیزی به جز پسته در سورتینگ پسته از محصول جدا شود.
هر گونه مغز پسته که در میان بار وجود داشته باشد از محصول جدا شود.
پستههایی که دهان بسته هستند و یا قسمت کوچکی از آن باز باشد در سورتینگ باید جدا شود تا به بار آسیب نزند.
پستههایی که آسیبدیده هستند از حشرات بسیار آسیب زا هستند که لازم است در جداسازی این نوع پستهها دقت بالایی را به خرج داد تا کل بار دچار مشکل نشود. این محصولات در سورتینگ پسته حتماً جداسازی خواهند شد.
روش کار سورتینگ پسته
برای سورتینگ پسته از دستگاهی استفاده میشود که دارای قابلیتهایی چون تصویربرداری از محصولات وارد شده را دارا میباشد و اگر مشکلات و عیوبی آن را شناسایی کرده است و محصولات تایید شده را جداسازی میکند. دستگاههای سورتینگ پسته دارای حساسیتهای متفاوتی بوده و دستگاههای با حساسیت بالا بازدهی بهتری را دارا هستند.
مراحل سورتینگ پسته چیست
- محصولات را وارد مخزن دستگاه خواهند کرد
- دستگاه پسته را از مخزن به فیدر و سینی ورودی منتقل خواهد کرد
- پستهها توسط دوربین دستگاه سورتر پسته رد خواهند شد و سنسورها کیفیت پستهها را تشخیص خواهند داد
- پستههای مشکلدار توسط اجکتور دستگاه جداسازی خواهند شد
- در پایان پستههای سالم جمعآوری خواهند شد
انواع دستگاه های سورتر پسته
دستگاه کالر سورتر پسته
این دستگاه با توجه به رنگ پسته سورتینگ را انجام خواهد داد. این دستگاه لیزری است و با برنامههای داده شده فعالیت خواهد کرد. این دستگاه براساس رنگ و اندازه محصول را دسته بندی کرده و در نهایت خروجی پستههای یک رنگ و یک دست خواهد داشت.
سورتینگ مکانیکی پسته
این دستگاه سورتینگ پسته که به آن اصطلاحا حوض خشک هم گفته می شود سورت پسته ها را بر اساس هوا و لرزش انجام میدهد و پستههای ریز و نیم مغز را جدا خواهد کرد. همچنین این دستگاه سورتینگ پسته را با جریان هوا انجام داده و پوستههای سبک را جدا میکند. به نوعی دستگاه سوتر پوک گیر پسته نیز شناخته می شود.
دستگاه سورتینگ دستی پسته
این نوع دستگاه طراحی ساده تر و کاربرد متداولتری نسبت به سایر دستگاه های سورتینگ دارد. فرایند سورت در این روش کاملا مبتنی بر نیروی انسانی است و با توجه به تشخیص و اطلاعات وی محصولات از یکدیگر تفکیک و درجه بندی می شوند. سختی و زمان بر بودن این روش باعث شده است که در تولید محصولات کشاورزی مختلف از جمله پسته، توجه زیادی به ماشین سورت شود که عملا معایب سورت دستی را ندارد. در حال حاضر سورتینگ دستی در محل هایی به نام ترمینال ضبط پسته صورت میگیرد که نیاز به وسعت بسیار زیاد و به کارگیری تعداد زیادی کارگر دارد. با استفاده از دستگاه اتوماتیک سورتینگ، میتوان از همان ترمینال ها کماکان استفاده کرد، هرچند که امکان استفاده از محل های کوچک تر نیز فراهم می شود چرا که نیاز به حضور نیروی انسانی چندانی نبوده و پسته نیز مدت زیادی برای سورت شدن معطل نمی ماند.
دستگاه سورتینگ پسته هوشمند
سورتر هوشمند با تفکیک، دسته بندی و مرتب ساختن دانه های پسته با استفاده از سنسورهای مخصوص براساس تمام ویژگی های ظاهری و کیفیت، اندازه، رنگ، شکل و… دانه ها را تفکیک می کند. این دستگاه درصد خطای نزدیک به صفر دارد. از مزایای سورتر پسته می توان به عدم نیاز به انجام تنظیمات پیچیده و طولانی و سادگی کار با آن اشاره کرد.
سورتر پسته باعث می شود ارزش محصول شما بالاتر برود و در کنار آن آسیب به محصولات شما را کاهش خواهد داد. سورتینگ پسته راندمان شما را بالابرده و هزینههای شما را کاهش داده و این امر باعث خواهد شد در صادرات خطای انسانی ماهش پیدا کند و بستهبندی مناسبی را برای محصولات صادراتی انجام دهید که باعث افزایش محدوده قیمتی صادرات پسته را به دنبال دارد. در نتیجه اهمیت این موضوع بسیار مهم است و باید توجه جدی به سورتینگ پسته شود.
همان طور که توجه دارید انواع مختلفی از دستگاههای سورت وجود دارد. برای انتخاب بهترین نوع دستگاه سورتینگ راهنمای انتخاب و خرید دستگاه سورتینگ را مطالعه بفرمایید.