مزایای استفاده از دستگاه سورتینگ
فرایند سورتینگ محصولات کشاورزی در بیشتر موارد به صورت دستی توسط افراد انجام میشود. در موارد خاصی این کار با استفاده از دستگاههای مکانیکی سنتی صورت میگیرد که هزینه بر و غیر بهینه بوده و نیاز زیادی به تعمیرات و نگهداری دارند. بسیاری از این دستگاهها نیاز به حضور تعدادی از افراد برای کار کردن دارند. بعضی از این دستگاهها نیز در شرایط مختلف عملکرد یکسان و مناسبی ندارند. علاوه بر این ماشینهای سنتی توانایی زیادی در جدا کردن اشیای خارجی از محصولات را ندارند. ماشین سورتینگ iSorter تمام این مشکلات را برطرف کرده است.
یک دستگاه سورتینگ خوب باید شرایط زیر را داشته باشد:
- بتواند اشیای خارجی و محصولات نامرغوب را در شرایط مختلف محیط جدا کند
- تجهیزات آن کمترین نیاز به تنظیمات را داشته باشد
- حجم زیاد محصولات را سورت کند
- یک سازه مناسب داشته باشد که به محصولات آسیب وارد نشود
- کمترین مصرف انرژی ممکن را داشته باشد
همان طور که توجه دارید انواع مختلفی از دستگاههای سورت وجود دارد. برای انتخاب بهترین نوع دستگاه سورتینگ راهنمای انتخاب و خرید دستگاه سورتینگ را مطالعه بفرمایید.
سورتینگ محصولات کشاورزی یک گام مهم در صنایع غذایی به حساب میآید، چرا که کیفیت محصول نهایی به میزان دقت در سورتینگ بستگی زیادی دارد. کشاورزان و شرکتهای بستهبندی در حال حاضر عمدتا از روشهای سنتی برای جداسازی محصولات خود استفاده میکنند. این کار علاوه بر دقت پایین، نیاز به تنظیم مداوم دستگاه دارد.
عدم تاثیر شرایط آب و هوایی بر دستگاه سورتر هوشمند
شرایط نامناسب جوی گاهی باعث میشود تا میزان مواد زائد مثل سنگ و کلوخ که هنگام برداشت محصول با آن همراه میشود، افزایش یابد. این مسئله کار بسیاری از روشهای سورتینگ سنتی را سخت کرده یا به کلی مختل میکند. بنابراین معمولا در این شرایط مجبور به تعویق سورتینگ میشوند. دستگاه سورتینگ iSorter با استفاده از مکانیزم خاص و سیستم تشخیص و دستهبندی هوشمند در تمام شرایط میتواند کار خود را به درستی انجام دهد.
عدم نیاز به تنظیم مداوم
بیشتر دستگاه های سورتینگ با تغییر شرایط نیاز به انجام تنظیمات مجدد دارند. این تغییرات در بسیاری از موارد به صورت مکانیکی است. در چنین شرایطی دست یافتن به نتایج مشابه بسیار مشکل است. در سوی دیگر اما، در دستگاه های سورتینگ هوشمند، تمام تنظیمات در صورت نیاز درون محیط کاربری انجام شده و نیازی به تغییرات سختافزاری و مکانیکی وجود ندارد. بنابراین با تغییر شرایط یا حتی تغییر نوع محصول، تنظیم دستگاه به سرعت و سهولت انجام میشود. از آنجا که دستگاه های سورتینگ هوشمند نیاز اندکی به نظارت و تنظیم دارند، کشاورزان یا کاربران دستگاه تنها کافی است چند دقیقه صرف راهاندازی دستگاه کرده و باقی زمان خود را به کارهای دیگر بپردازند.
همیشه آماده به کار بودن دستگاه سورتینگ
کشاورزان، باغداران و شرکتهای بستهبندی بایستی میزان سود و هزینه به کارگیری، آموزش و نگهداشتن نیروهای انسانی را با هزینه خرید و نگهداری دستگاه سورتینگ هوشمند مقایسه کرده بین این دو یکی را انتخاب کنند. گذشته از اینکه پیدا کردن نیروی کار مناسب و خوب کار سختی است، استفاده از دستگاه سورتینگ به طور معمول باعث صرفهجویی ۸۰ درصدی در هزینهها میشود. در صورت استفاده از دستگاه سورتینگ، نیاز به استخدام، آموزش، کارهای اداری، بررسی ورود و خروج و مرخصی و مسائل حقوقی از بین خواهد رفت. دستگاه سورتینگ همواره آماده کار با دقت و سرعت یکسان است. برای مثال یک دستگاه سورتینگ سنتی به چهار یا پنج نفر برای کار نیاز دارد در صورتی که دستگاه سورتینگ هوشمند حداکثر به یک یا دو نفر نیاز دارد که این افراد هم لزومی به حضور و مراقبت دائمی از دستگاه ندارند. بنابراین استفاده از این دستگاه میتواند کاهش چشمگیری در هزینهها داشته باشد.
صرفه جویی در زمان
میزان صرفهجویی زمانی که دستگاه سورتینگ ایجاد میکند در شرایط مختلف متفاوت است. با این وجود به طور معمول میتوان آن را در حدود ۳۰ درصد در نظر گرفت. اگر یک کشاورز یا باغدار روزانه ۱۰ ساعت را صرف برداشت و بستهبندی کند، با وجود این دستگاه این میزان میتواند به ۸ ساعت برسد. این دستگاه را میتوان در هنگام ورود محصول به انبار یا خروج از آن استفاده کرد.
افزایش کیفیت و بهرهوری
وجود اشیای خارجی، زائد و محصولات نامرغوب میتواند باعث از بین رفتن و کاهش کیفیت محصولات شود. دستگاه سورتینگ با جدا کردن به موقع این موارد، باعث افزایش کیفیت محصول میشود. از طرف دیگر وجود موارد زائد هزینه نگهداری محصول را نیز افزایش میدهد. برای مثال در صورتی که وزن کل محصول ۱۰۰۰ تن بوده و 5 درصد آن خرابی باشد، با استفاده از دستگاه سورتر و جداسازی این خرابیها، هزینه انبارداری، نگهداری (مثلا خنک نگهداشتن برای بعضی محصولات) و حمل و نقل 50 تن ماده از مخارج کم خواهد شد.
رابط کاربری گرافیکی دستگاه سورتینگ هوشمند
دستگاه های سورتینگ معمولا دارای اجزا و سنسورهای زیادی بوده و هر تغییر یا تنظیم کوچک میتواند بر روی میزان خروجی نهایی آن و هزینه سورت اثرگذار باشد. برای کنترل پارامترهای موثر و نظارت بر آنها، دستگاه سورتر iSorter از یک رابط کاربری گرافیکی استفاده کرده است که در آن درصد محصول سالم و خراب، میزان تناژ لحظهای دستگاه، مقادیر سنسورها و بسیاری از اطلاعات دیگر مربوط به دستگاه در دسترس و قابل کنترل است.
حمل مناسب و سالم محصول
دستگاه های سورتینگ سنتی تماس زیادی با محصولات دارند. هر گونه تماس محصولات خوراکی با اجسام خارجی میتواند باعث کاهش کیفیت یا خراب شدن آن شود. بنابراین کاهش تماس با محصول مخصوصا تماسهای مخرب، یکی از مسائل مهم و از اولویتهای صنعت غذایی محسوب میشود. دستگاه های سورتینگ هوشمند میتوانند بدون هرگونه تماس با محصول، فرایند تشخیص محصول سالم و همچنین جداسازی آنها از ضایعات را انجام دهند. این مسئله همچنین هزینه تجهیزات و قطعات متحرکت را نیز کاهش داده و سرعت عملکرد دستگاه را افزایش میدهد.
انواع دستگاه سورتینگ
دستگاههای سورتینگ برای جداسازی محصولات مختلفی استفاده میشود. دستگاه سورتر برای جداسازی هر محصول باید ویژگیهای متناسب با همان محصول را داشته باشد. قیمت محصول، حجم مورد نیاز سورت در ساعت، اندازه هر دانه محصول و میزان تغییرات در بین دانهها از جمله مواردی است که نوع دستگاه را تعیین میکند. دستگاه سورتر برای محصولات کشاورزی مختلفی استفاده میشود، از جمله:
سورتر دانه ها
و غیره.
برای سورت هر محصول روشی که استفاده می شود از دو جنبه می تواند متفاوت باشد. اول روش تشخیص؛ یعنی اینکه محصولات بد به چه صورت از محصول خوب تشخیص داده می شود. مثلا روش تشخیص می تواند به صورت چشمی، با مسیرهای هدایت کننده و شکاف های سایزبندی شده (برای سورتینگ اندازه)، با سنسورهای خاص یا دوربین باشد. دوم روش جداسازی؛ یعنی اینکه پس از تشخیص مواردی که باید از محصول خارج شوند، جدا کردن این موارد چگونه انجام می شود. مثلا این کار می تواند توسط کارگران و با دست انجام شود، توسط اجکتور بادی (مثلا برای سورت پسته) یا به وسیله اجکتور ضربه ای انجام شود.